40-års jubilæum

Allerede før Vendsyssel Teater blev skabt, spirede egnen med kreative og kulturskabende ildsjæle. Af disse opstod Amatørscenen Vendsyssel i 1970’erne, der uden fast spillested spillede rundt omkring nord for Limfjorden. Senere fik Amatørscenen tilhørssted på Sysseltinget Hjørring, og det var i mødet med Helge Reinhardt, at kimen til Vendsyssel Egnsteater i 1984 blev lagt. I anledningen af vores 40-års jubilæum har vi talt med teatrets første direktør og stifter Helge Reinhardt.

Helge Reinhardts liv og virke har altid bestået af musik og teater. Han har således været initiativtager, drivkraft og leder af adskillige projekter inden for scenekunst.

”Da hele min baggrund altid har været musik og teater var det naturligt, at jeg sammen med Mogens Pedersen i 1968 var initiativtager til Jomfru Ane Teatret. Samtidig underviste jeg på Nordjysk Musikkonservatorium, var jeg dirigent for forskellige kor og orkestre og var med til at danne det semiprofessionelle Hjørring Kammerkor.”

I slutningen af 1970’erne havde han som instruktør flere samarbejder med Amatørscenen Vendsyssel, hvor et meget dygtigt personale, bestående af teknikere og skuespillere, inspirerede ham til meget ambitiøse opsætninger af skuespil – noget, der gerne måtte give genklang over hele landet. Med kendskabet til den voksende teaterlyst i Vendsyssel, sammenholdt med hans erfaringer som engageret på professionelle kulturinstitutioner, modnede hans ønske om at grundlægge et teater i Hjørring — et egnsteater. Han vendte således hjem til sin familie efter en instruktøransættelse i København med færdigudformede planer for et fremtidigt egnsteater i Vendsyssel under armen.

”I 1980 blev jeg engageret som instruktør på Riddersalen på Frederiksberg. Dette år med arbejde og dialog med mange forskellige kunstnere, teknisk-, og administrativt personale. Mit initiativ fik, efter flere møder og drøftelser med den meget progressive (og længst siddende) kulturminister Niels Mathiasen, og tætte samarbejde med bl.a. formand for teaterteknikernes fagforbunds Niels Fly, opbakning til at prøve lykken med et nyt teater Nordenfjords – og det motiverede mit ønske om at grundlægge et teater i Hjørring, et egnsteater.”

Den spæde begyndelse
Teaterinteressen i Hjørring og omegnens kommuner var betydelig, og det skulle vise sig at blive den bærende kraft til projektet. Helge havde bevist sine egne tekniske- og kunstneriske kvaliteter, så nu kunne disse suppleres og udvikles sammen med udefrakommen professionel inspiration.  

Efter beslutningen om at vende hjem til sin familie – og nu med en plan under armen  – begyndte forberedelserne til den første semi-professionelle opsætning, som blev Børglum Kloster Spillene DET GAMLE SPIL OM ENHVER i 1982. Her var over hundrede medvirkende — primært statister, men for første gang med professionelle skuespillere og naturligvis de lokale kræfter fra Amatørscenen, heriblandt Hans Holtegaard. Det var et sats — en prøveklud uden idé om, hvordan det blev modtaget.

”Det blev til en så stor succes, at det bekræftede mig i at lave et professionelt egnsteater på rygraden af vendelboere på alle poster og i samarbejde med skuespillere, instruktører, scenografer og koreografer.”

Den lokale opbakning
Helge og alle involverede i projektet oplevede støtte og folkelig opbakning, specielt blandt kulturinteresserede, men den brede lokale befolkning skulle lige vænne sig til det nye initiativ. Opførelsen af musicalen CABARET i starten af 1985 brød isen, og i kølvandet fulgte flere premierer for både børn, unge og voksne. Interessen og efterspørgslen trak fortsat teatret ud på landevejene med underholdning i foreninger og på markedspladser samt på turnéer i hele landet, herunder også Færøerne. Teatret blev et egnsteater, som var dybt forankret i Vendsyssel, men med udsyn til resten af Danmark.

Anderledes var det med den politiske opbakning, hvor der i perioden 1982 og frem til premieren i 1984 måtte laves en del benarbejde for at vække Amtets og kommunernes interesse. Lokale politikeres skepsis sinkede etableringsprocessen, men hvad der kan tolkes som lidt lokalrivalisering, satte pludselig skub i tingene:

Det var ikke så ligetil. Hverken teaterfagforeningerne indenfor alle discipliner eller diverse lokale politikere gjorde det nemt. I starten af 1983 tilbød jeg Hirtshals Kommune, som en evt. samarbejdspartner, realiseringen af egnsteatret. Ole Albæk havde den tomme bygning af Lillehedens Limtræsfabrik i Hirtshals som et bud på et tilholdssted. Dette medførte en omgående reaktion fra Hjørrings borgmester P.S. Poulsen, og efter aftale med Nordjyllands Amt om medstøtte, lykkedes den endelige etablering — i Hjørring.”

Etableringen af teatret var nu på plads, men der manglede stadig en funktionel teaterbygning, som skulle ligge i Hjørring. Teatret holdt til først i Nørregade og senere på seminariet, men efter 10 års kamp for et fast ståsted blev Vestre Skole i Dronningensgade 12 Hjørring den nye adresse for egnsteatret — en ny epoke kunne begynde:

”Efter 10 år var det tid til at komme videre, og gudskelov blev min efterfølger Ditte Maria Bjerg og nu med fast spillested. Sidenhen under Peter Schrøders ledelse til denne pragtbygning i centrum af Vendsyssel. Og spørger man mig, om jeg har en smule misundelse overfor mine efterfølgeres vilkår, så tænker jeg, man selv må gætte sig til et svar.” 

Teater som hjerteblod
De første hjerteslag for teater i Vendsyssel havde allerede lydt, da Helge Reinhardt tog initiativ til at drive professionel scenekunst. Mange lokale ildsjæle, især fra Amatørscenen, havde en ufravigelig energi og vilje til at skabe teater. Og de drev det på frivillige kræfter næret af fællesskab, sammenhold og at have det sjovt. Den legelyst og dedikation delte Helge, og han så et udviklingspotentiale med ambitioner om mere:

Vendssyssel Egnsteater nu kaldet Vendsyssel Teater har – gennem tiden med politisk støtte fra Hjørring, Hirtshals og omegnens Kommuner samt Kulturministeriet – i 40 år klaret alle storme med bravour takket være dets succesrige kunstneriske kvalitet og sit trofaste publikum i Nordjylland og resten af landet.”

Siden Helge forlod Vendsyssel Teater har hele hans tilværelse fortsat stået i scenekunstens tegn – musik og teater er drivkraften i alt, hvad han foretager sig. Fra distancen følger han med i, hvad der sker i Vendsyssel. Han glædes over, at ildsjæle, dedikerede folk på og bag scenen samt teaterlystne publikummer fortsat er en del af teatrets DNA. At lysten til at skabe, lysten til at formidle, underholde og ikke mindst repræsentere Vendsyssels historie og vendelboerne stadig er kernen – også med den udvikling, teatret har gennemlevet. Alt dette ser Helge Reinhardt på med smil på læben:

“Jeg er stolt og lykkelig over den kunstneriske forløsning, der med utallige markante højdepunkter lykkedes gennem hele 40 år! Og det vil fortsætte fremover under denne pragtbygnings tag med et fremragende teknisk og kunstnerisk personale under en kunstnerisk visionær direktion med fødderne godt plantet i den vendsysselske jord. TILLYKKE med det og pøj pøj!”

Picture

1984

Vendsyssel Egnsteater etableres med adresse i Nørregade 35A i Hjørring.
Picture

1984

Åbningsforestilling ’Det var Lærken’ af Ephraim Kishon.
Picture

1989

‘Gøgereden’ modtager Danmarks Teaterforeningers pris som Årets turnéforestilling.
Picture

1991

Flytter til ny adresse på Skolevangen 45
Picture

1993

Indvielse af Dronningens- gade 12A. Teatret får sin egen scene
Picture

2003

’Den yderste nat’ modtager Danmarks Teaterforeningers pris som årets turnéforestilling
Picture

2003

Første internationale co-produktion ifbm. 'Gudernes Spyt' med Kristiansands Teater
Picture

2007

’Biblen på kryds og tværs’ modtager Danmarks Teaterforeningers pris som årets turnéforestilling
Picture

2008

Teatret modtager sin første Reumert-nominering for ’Prinsesserne’
Picture

2008

Initiativet til nyt teaterhus søsættes
Picture

2009

'Souvenir' kommer på stor landsturné, spiller bl.a. på Det Kongelige Teater
Picture

2014

Hans Holtegaard nomine- res til en Reumert for 'Parasitter- ne' for Årets Mandlige Hovedrolle
Picture

2015

Første spadestik på Bane- gårdspladsen 4
Picture

2016

' Svend, Knud og Valde- mar' er den sidste forestilling i Dronningensgade 12A
Picture

2016

Modtager Danske Tea- terjournalisters initiativpris for at bygge det nye Vendsyssel Teater
Picture

2017

Vendsyssel Teater Bane- gårdspladsen 4 indvies d. 14. januar
Picture

2017

Første egenproduktion i Store sal var ‘Niels Klims underjordiske rejse’
Picture

2017

Bo Madvig modtager en Reumert for Årets Danser i ’Rammer’
Picture

2017

Modtager Hjørring Kommunes Arkitekturpris
Picture

2018

Modtager fire Reumert- nomineringer ifbm. ’Hamlet’ bl.a. nomineres Jørgen Bing for Årets ensemblerolle og Elliot Crosset Hove vinder Årets Mandlige Hovedrolle
Picture

2019

Aprilfestivalen afholdes i Hjørring med omkring 600 forestillinger for børn
Picture

2020

Vendsyssel Egnsteater opgraderes til §5-teater
Picture

2020

Modtager Statens Kunstfonds arkitekturpris
Picture

2020

Lue Støvelbæk modtager Årets talentpris for rollen som munken Andreas i ’ Stormene’
Picture

2020

Hans Holtegaard spiller sin sidste forestilling på Vendsyssel Teater
Picture

2022

Lone Rødbroe modtager en Reumert for Årets Kvindelige Ensemblerolle i 'Romeo og Julie'
Picture

2023

Modtager en Reumert for Årets Scenedesign/Scenograf for 'Arturo Uis uhindrede vej til magten'
Picture

2024

2024 — Vendsyssel Teater kan fejre 40-års jubilæum med i alt 164 egenproduktioner på repertoiret gennem tiden.

KONTAKT

Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 47 11
teater@vendsyssel-teater.dk

CVR-nummer: 74841317

Åbningstider

Huset er åbent for offentligheden

  • Mandag-lørdag

    kl. 10.00 - 20.00

  • Søndag
    Lukket

Administrationen

  • Hverdage
    kl. 10.00 - 15.00

Billetkontoret

  • Hverdage
    kl. 10.00 - 15.00

(Dog lukket mellem 12.30 og 13.15)
Obs: Torsdag åbner vi kl. 11:00
Åbner en time før forestillingsstart.

Tilmeld nyhedsbrev

Webbureau ITTP