Kig op næste gang du kommer i foyeren på Vendsyssel Teater. Så vil du møde Bodies on Balconies, som er et skulpturelt værk skabt af den danske billedkunstner Uffe Isolotto. Værkets tema er Romeo og Julie, Shakespares tragedie fra 1957.
Værket består af fem skulpturer, der refererer til fem udvalgte teaterforestillinger med balkonscener. De fem skulpturer er hængt op på væggene i foyeren og består af balkoner med figurerne af Rome og Julie. Julie hører til de hvide vægge i teatret, mens Romeo holder sig til de sorte vægge. De to figurer er skildret nøgne og med deres køn synlige. Men figurerne er tydeligvis revet fra hinanden, helt korporligt Samtidig er deres kroppe skilt fra lemmerne og sammensat på nye måder. Både balkonerne og kroppene er skabt i farver, der har glidende overgange – som symbol på figurernes glidende følelser fra forelskelse til hengivelse, bekymring og desperation.
har skabt et skulpturelt værk specielt til foyeren i det nye Vendsyssel Teater, der blev indviet i 2017 – inspireret af Shakespeares runde Globe Theatre i London. Kunstværkets tema er Romeo og Julie, Shakespeares tragedie fra 1597. Inspirationen har været balkonscenen, hvor Julie står på balkonen, mens den forelskede Romeo står nedenfor.
Til udfærdigelsen af kropsfigurerne har Uffe Isolotto ladet sig inspirere af bronzeskulpturen Clayman fra 2002 af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen. Denne skulptur ejes af Hjørring Kommune og er opstillet foran Vendsyssel Teater og er opstillet på hjørnet af Brinck Seidelinsgade og Parallelvej.
Skulpturerne er skabt ud fra tegninger i 3D. Balkonerne er støbt i firkantstål med smedejernsornamenter og vådlakeret farver. Figurerne er CNC-fræset i XPS-skum og efterbehandlet med akrylgips og malet med efterlak.
Udsmykningen er kommet i stand efter ide af Hjørring Kommunes Kunstudvalg, der sammen med Statens Kunstfond i efteråret 2017 bad tre forskellige kunstnere om at komme med et skitseforslag til en udsmykning af teatret. Bedømmelsesudvalget bestod af formanden for Statens Kunstfond billedkunstudvalg Mikkel Carl, formand for kommunens kunstudvalg Troels Bidstrup Hansen, museumsdirektør for Vendsyssel Kunstmuseum Sine Kildeberg, teaterdirektør Lars Sennels og daværende medlem af teatrets bestyrelse Hans Kristian Didriksen.
Kunstværket har kostet 800.000 kr. og er støttet af Statens Kunstfond og Hjørring Kommunes Kunstudvalg, de hver har givet 400.000 kr. til projektet. Heraf gik de 150.000 kr. til de tre skitseforslag.
Uffe Isolotto er født i 1976 i Fjerritslev. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, men har også gået på dukkemagerskole i Hanstholm. Han har udstillet i København, blandt andet på Arken og på Overgaden – og i Wien og Paris.
Beslægtede værker af Uffe Isolotto:
Kunstnerens oprindelige navn er Uffe Holm, men siden 2012 har han kaldt sig Uffe Isolotto; det italienske ord for ’holm’. Han bor i København.
Skulptur I hænger på black box – med åben balkon, nøgen mandeunderkrop og en klase vindruer.
Skulpturen viser balkonen indefra og udefra på samme tid – festpyntet og med mandens køn frit udstillet. På samme måde som Jean Genets teaterstykke spejler samfundet, når gæsterne i stykkets overklassebordel klæder sig ud og spiller rollerne som samfundets magthavere.
Skulptur II hænger på hjørnet af black box – med rund balkon, mandeoverkrop og afrevne arme strittende ud fra panden. Skulpturen symboliserer tragedien, hvor kærligheden mellem de to unge elskende er for stærk til at blive buret inde – og derfor styrter ud over kanten i sit forsøg på at befri sig selv.
Skulptur III hænger på black box henne over baren – med fransk altan, spejl, vindue og fastnaglede mandehænder.
Skulpturen er inspireret af de farverige art deco-bygninger i Miami Beach. Spejlet og glasset bag altanen symboliserer den splittede homoseksuelle bag en indhegning, mens Romeos knyttede knoer er naglet fast i gelænderet.
Skultur IV hænger på den hvide væg ind mod den runde teatersal – med åbne balkoner, brandtrapper og nøgen kvindekrop, hvis arme og ben er adskilt fra kroppen. Skulpturen er inspireret af brandtrapperne i New York og den både rå og håbefulde baggårdsstemning, som er så toneangivende i filmen over West Side Story fra 1961.
Skulptur V hænger på den hvide væg over vinduerne ud mod banegården – som en balkon, hvis gitter dækker hele vinduet. Ind mellem tremmerne har resterne af Julies knæskal kilet sig fast. Skulpturen symboliserer animationsfilmens fortælling om en dreng og en pige, der nogle gange bytter krop for en dag. Indtil hun viser sig at være død.
Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 47 11
teater@vendsyssel-teater.dk
CVR-nummer: 74841317
Huset er åbent for offentligheden
kl. 10.00 - 20.00
Administrationen
Billetkontoret
(Dog lukket mellem 12.30 og 13.15)
Obs: Torsdag åbner vi kl. 11:00
Åbner en time før forestillingsstart.
Webbureau ITTP