Bodies on Balconies

Bodies on Balconies

Den danske billedkunstner Uffe Isolotto har skabt et skulpturelt værk specielt til foyeren i det nye Vendsyssel Teater, der blev indviet i 2017 - inspireret af Shakespeares runde Globe Theatre i London. Kunstværkets tema er Romeo og Julie, Shakespeares tragedie fra 1597. Inspirationen har været balkonscenen, hvor Julie står på balkonen, mens den forelskede Romeo står nedenfor.

Idéen

Værket består af fem skulpturer, der refererer til fem udvalgte teaterforestillinger med balkonscener. De fem skulpturer er hængt op på vægge i foyeren og består af balkoner med figurerne af Julie og Romeo. Julie hører til de hvide vægge i teatret, mens Romeo holder sig til de sorte vægge. De to figurer er skildret nøgne og med deres køn synlige. Men figurerne er tydeligvis revet fra hinanden, helt korporligt. Samtidig er deres kroppe skilt fra lemmerne og sammensat på nye måder.

Fortolkninger

Værket er åbent for mange fortolkninger. Man skal for eksempel stå neden for balkonerne for at finde ud af, om Romeo faktisk kan få øjenkontakt med Julie. Både balkonerne og kroppene er skabt i farver, der har glidende overgange – som symbol på figurernes glidende følelser fra forelskelse til hengivelse, bekymring og desperation.

Inspiration

Til udfærdigelsen af kropsfigurerne har Uffe Isolotto ikke mindst ladet sig inspirere af bronzeskulpturen Clayman fra 2002 af den færøske Hans Pauli Olsen. Denne skulptur ejes af Hjørring Kommune og er opstillet foran Vendsyssel Teater, på hjørnet af Brinck Seidelinsgade og Parallelvej.

Materialerne

Skulpturerne er skabt ud fra tegninger i 3D. Balkonerne er støbt i firkantstål med smedejernsornamenter og vådlakeret i farver.
Produktion: Arteferro i Italien Spejle og glasflader er monteret som en integreret del af metalkonstruktionerne.
Produktion: Herfølge Kleinsmedie
Kroppene er baseret på skanninger af rigtige kroppe, som kunstneren har købt på internettet.
Figurerne er CNC-fræset i XPS-skum og efterbehandlet med akrylgips og malet med effektlak.
Produktion: WOW Factory
Totaltmontage: Herfølge Kleinsmedie

Kunstneren

Uffe Isolotto er født i 1976 i Fjerritslev. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, men har også gået på dukkemagerskole i Hanstholm. Han har udstillet i København, blandt andet på Arken og på Overgaden – og i Wien og Paris. 

Beslægtede værker af Uffe Isolotto:
Procrustean Furniture Design (Bed), Overgaden, København, 2013
Pangaia, Arken, 2017

Kunstnerens oprindelige navn er Uffe Holm, men siden 2012 har han kaldt sig Uffe Isolotto; det italienske ord for ’holm’. Han bor i København.

Udsmykningskonkurrencen

Udsmykningen er kommet i stand efter ide af Hjørring Kommunes Kunstudvalg, der sammen med Statens Kunstfond i efteråret 2017 bad tre forskellige kunstnere om at komme med et skitseforslag til en udsmykning af teatret. Bedømmelsesudvalget bestod af formanden for Statens Kunstfonds billedkunstudvalg Mikkel Carl, formand for kommunens kunstudvalg Troels Bidstrup Hansen, museumsdirektør for Vendsyssel Kunstmuseum Sine Kildeberg, teaterdirektør Lars Sennels og daværende medlem af teatrets bestyrelse Hans Kristian Didriksen.

Prisen

800.000 kr.
Kunstværket er støttet af Statens Kunstfond og Hjørring Kommunes Kunstudvalg, der hver har givet kr. 400.000 til projektet. Heraf gik de kr. 150.000 til de tre skitseforlag.

Afsløringen

Ved den officielle afsløring af kunstværket den 1. juni 2018 underholdt Nordjysk Pigekor – bl.a. ved at synge Sebastians sang Romeo.

Vil du læse mere?

Vendsyssel Teater har endnu ikke haft Romeo og Julie på repertoiret. Men på teatrets reol står både Shakespeares Romeo og Julie i danske oversættelser af henholdsvis V. Østerberg, Johannes Sløk og Niels Brunse - foruden Jean Genets Balkonen. Her er også det originale filmprogram over West Side Story, da filmen fra 1961 af Jerome Robbins, Robert Wise og Leonard Bernstein - med Natalie Wood, Richard Beymer og Rita Moreno i hovedrollerne - fik dansk biografpremiere.

Du er velkommen til at låne bøgerne i reception og sætte dig et hyggeligt sted i teatret og drømme dig langt væk – og med ind i tragedien om den voldsomme kærlighed mellem Julie og Romeo.

Skulpturerne

Skulptur I: Balkonen, skuespil af Jean Genet, 1957


Skulptur I hænger på black box - med åben balkon, nøgen mandeunderkrop og en klase vindruer.
Skulpturen viser balkonen indefra og udefra på samme tid – festpyntet og med mandens køn frit udstillet. På samme måde som Jean Genets teaterstykke spejler samfundet, når gæsterne i stykkets overklassebordel klæder sig ud og spiller rollerne som samfundets magthavere.


Skulptur II: Romeo og Julie, skuespil af William Shakespeare, 1597


Skulptur II hænger på hjørnet af black box – med rund balkon, mandeoverkrop og afrevne arme strittende ud fra panden. Skulpturen symboliserer tragedien, hvor kærligheden mellem de to unge elskende er for stærk til at blive buret inde – og derfor styrter ud over kanten i sit forsøg på at befri sig selv.

 


Skulptur III: Wild Side Story, dragshow parodimusical i Miama Beach af Lars Jacob, 1973


Skulptur III hænger på black box henne over baren – med fransk altan, spejl, vindue og fastnaglede mandehænder.
Skulpturen er inspireret af de farverige art deco-bygninger i Miami Beach. Spejlet og glasset bag altanen symboliserer den splittede homoseksuelle bag en indhegning, mens Romeos knyttede knoer er naglet fast i gelænderet.


Skulptur IV: West Side Story, musical af Bernstein, 1957


Skultur IV hænger på den hvide væg ind mod den runde teatersal - med åbne balkoner, brandtrapper og nøgen kvindekrop, hvis arme og ben er adskilt fra kroppen.
Skulpturen er inspireret af brandtrapperne i New York og den både rå og håbefulde baggårdsstemning, som er så toneangivende i filmen over West Side Story fra 1961.


Skulptur V: Your Name, animationsfilm af Makoto Shinkai, 2016


Skulptur V hænger på den hvide væg over vinduerne ud mod banegården – som en balkon, hvis gitter dækker hele vinduet. Ind mellem tremmerne har resterne af Julies knæskal kilet sig fast. Skulpturen symboliserer animationsfilmens fortælling om en dreng og en pige, der nogle gange bytter krop for en dag. Indtil hun viser sig at være død...

Vendsyssel Teater- Hvad & Hvem

Vendsyssel Teater startede som egnsteater i Hjørring i 1984. Det får tilskud fra både Hjørring Kommune og Frederikshavn Kommune. Den 1. januar 2020 er Vendsyssel Teater opgraderet til et såkaldt §5-teater, og er således på Finansloven.

Teatret producerer hver sæson mellem fem og syv teaterproduktioner. Derudover præsenterer teateret 10 - 12 gæstespil fra turnerende teatre og viser mellem tre og fem forestillinger for børn og unge. Læs mere

Find os her

Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 47 11
teater@vendsyssel-teater.dk

Cvr. nr. 74841317