JEPPE PÅ BJERGET

EGENPRODUKTION
14. NOVEMBER – 21., DECEMBER 2019
Mandag - fredag kl. 19.30 og lørdage kl. 15.00
Dog tirsdag d. 19. november og tirsdag d. 26. november kl. 14:00
Varighed: ca. 2 timer inkl. pause
STORE SAL

HOLBERGS KOMEDIE OM AT BLIVE TRÅDT PÅ - OG OM AT OVERTAGE MAGTEN FOR EN DAG
Den fordrukne Jeppe med den hårdtslående kone bliver offer for en practical joke af baronen og hans medløbere. Men Jeppe snupper magten – og går amok. I
hvert fald indtil han vågner igen.
’Folk siger, at Jeppe drikker. Men de siger ikke, HVORFOR Jeppe drikker.’
Sådan lyder en af de berømte replikker fra Holbergs både morsomme og ondskabsfulde stykke om et menneske, der befinder sig på bunden af samfundet - og som  udnyttes groft af de rige.

HANDLINGEN
Sommeren ligger over Bjerget. Jeppe på Bjerget skal gå til byen efter sæbe for sin hårdtslående kone Nille. Men undervejs kommer han til at gå inden om Jacob Skomagers værtshus. Han drikker brændevin for sine sæbepenge – og falder drukken omkuld på en mødding. Her finder Baronen og hans folk ham, og de laver en practical joke med ham: De lægger ham i baronens tøj i baronens seng, så da Jeppe vågner, tror han, at han er i Himmerige. Han udnytter hurtigt sin nye rolle som magthaver, indtil han igen bliver drukket fuld – og lagt tilbage på møddingen.
Jeppe vågner igen midt i pløret. Han kommer for baronens falske domstol, dømmes til hængning, men går så alligevel fri – og får et par håndører som oprejsning fra den velunderholdte baron. Jeppe vender stolt tilbage til Jacob Skomager for at drikke brændevin for sine blanke rigsdaler. Lige indtil en anden gæst hos Jacob Skomager hånligt fortæller historien om manden, der blev lagt i baronens seng og troede, at han var kommet i Paradis. Så er Jeppe på Bjerget totalt ydmyget. 
TANKER OM JEPPE 
Kan en taber blive en vinder? Det er man lige ved at tro, når man oplever Jeppe sidde i baronens seng, hvor han drikker vin og kommanderer med tjenestefolkene. For lynhurtigt aflurer han løgnene og mobbemekanismerne hos de nyrige, højtlønnede tjenestefolk, der flokkes rundt om baronen: Man skal bare lyve og stjæle fra de andre. Jo mere man rager til sig, desto mere magt får man.
Desværre er Jeppe ikke klar over, at han ikke er i Himmerige. Derfor indser han ikke, at baronen bare kynisk leger med ham – og heller ikke, at han er et oplagt offer, fordi han hele tiden drikker. Så da han igen har drukket sig fuld, ender han tilbage i møddingen. Endnu mere ydmyget end før. Banket tilbage på sin plads – kun for at opdage, at han nu også er blevet til grin over for sine egne.
Én gang taber, altid taber. Sådan er den beske konklusion på denne komedie, der ender med at svinge helt over i tragedien. For Jeppe er ikke bare en pudsig drukkenbolt. Jeppe er et ordentligt og begavet menneske, der tænker over tingene og ser mere, end man måske tror. Han har bare ikke har haft kræfter og albuer nok til at hævde sig. Han har været soldat i krigen, hvor han har været ved at dø af skræk, og derfor dulmer han sig selv med brændevin, hvilket gør ham til en sjuft over for hustruen Nille og over for børnene. Og Jeppes evindelige drukture får Nille til at trøste sig med degnen.

MEDVIRKENDE:
Jeppe på Bjerget: Ulver Skuli Abildgaard
Nille, hans kone: Linnea Voss
Jakob Skomager: Donald Andersen
Baronen m.fl.: Jakob Højlev Jørgensen
Ridefogeden: Max-Emil Nissen
Sekretæren, ridefogedens kone m.fl.: Kristine Yde Eriksen
Erik Lakaj m.fl.: Jaocb Weble
En anden lakaj, degnen m.fl.: Troels Kortegaard Ullerup
Tjenestepigen, Magnus' enke m.fl.: Hanne Laursen
Mons Christoffersen m.fl.: Robin Haslund Buch
Ludvig Holberg: Henrik Baloo Andersen

KUNSTNERNE BAG:
Tekst:
Ludvig Holberg
Bearbejdelse og instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Lysdesign: Anders Budolf Andersen
Musik: Henrik Baloo Andersen
Koreografi og staging: Jeanette Binderup-Schultz
Suffli: Susanne Lyngbøl

OM SKUESPILLERNE
Jeppe spilles af Ulver Skuli Abildgaard. Han har tidligere spillet med i Vendsyssel Teaters bidrag til den landsdækkende co-produktion Danmark mit fædreland, og han har netop spillet Strindbergs Dødsdansen 3.0 hos Teatergrad. Han har før skabt en moderne Jeppe i Jeppe på Toppen på Aalborg Teater. Men nu skal han altså spille Holbergs egen Jeppe! Jeppes hårde Nille spilles af Linnea Voss, der tidligere har spillet med i Festen på Vendsyssel Teater – og senest i Teater V’s  Tvind - the musical. Jakob Skomager spilles af Donald Andersen, der både har spillet hovedrollen i Et juleeventyr og Laser & Pjalter på Vendsyssel Teater. Baronen spilles af Jakob Højlev Jørgensen, der sidste sæson gav Vendsyssel-publikummet en klump i halsen i rollen som Poul Anker Bech i Det tabte land.
Medløberne, medviderne, sekretærerne, lakajerne, ridefogeden, degnen, bønderne, drukkenboltene og alle de andre på Bjerget spilles af et håndplukket, musikalsk
ensemble: Københavner-spillerne Kristine Yde, Max-Emil Nissen, Jacob Weble og Troels Kortegaard Ullerup – og Vendsyssel-spillerne Robin Haslund Buch og Hanne Laursen.

OM KUNSTNERNE BAG
Da Vendsyssel Teater spurgte Geir Sveaass, om han ville instruere Jeppe på Bjerget, sagde han straks ja! Som garvet norskfødt instruktør med mange Holberg-iscenesættelser på cv’et har han oplevet talløse opsætninger af Holbergs kendte komedie, men han har aldrig selv iscenesat den. Ikke før nu!
Sammen med scenografen Marianne Nilsson ønsker han at skabe en underholdende, folkelig og musikalsk forestilling med en fortolkning af Jeppe-figuren, som vi kan relatere til i dag: En mand, der bliver kanøflet – og som prøver at protestere mod magthaverne. Sammen indretter de teatrets store, runde sal, hvor vi sidder  om i ’Colosseum’ og ser kampen mellem fattig og rig udspille sig i det univers, som Holberg kalder ’Bjerget’.
Med komponisten Henrik Baloo Andersen ved tangenterne – og med både syngende og spillende skuespillere. Jeanette Binderup-Schultz, der også skabte taranteldansen i Et dukkehjem, skaber koreografien, og Anders Budolf Andersen, der senest har skabt lys til De 7 slags dråber og Et dukkehjem, sørger for, at der bliver kandelaberlys ved baronens seng.

KLIK HER OG SE FLERE FOTOS SAMT PRESSEMATERIALE!

SE FORESTILLINGSPROGRAM SOM PDF HER!

PRSSEN SKRIVER

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ APPETIZE (Cecilie Vestergaard Wennerlin)
Hele opsætningen fanger de væsentlige ting: Tragedien, humoren – og det, der er begge dele. (...) Et stykke dansk teaterhistorie blev opført for Gud ved hvilken gang på et dansk teater – og hvor var det fantastisk.
(14.11.2019), læs hele anmeldelsen her

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ CPHCULTURE (Michael Søby)
På Vendsyssel Teater mærker vi en smerte, der afføder empati fra tilskuerne, og det er på mange måder den fineste effekt, man kan håbe på.
(14.11.2019, læs hele anmeldelsen her)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ NORDJYSKE (Max Melgaard Glavind)
På bundlinjen står: Hvor er det dog rart at opleve Jeppe lidt mere sort og alvorlig. At opleve Jeppe tættere på Holbergs tanker med forestillingen. Uden at det på nogen måde bliver mindre underholdende af den grund.
(16.11.2019)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ JYLLANDS-POSTEN (Morten Hede)
På vejen hjem fra Hjørring sidder denne anmelder med en knugende fornemmelse i maven og en fugtig øjenkrog. Og det er i høj grad takket været Ulver Skuli Abildgaards formidable portrættering af Jeppe. Han er på én gang både karikeret og troværdig. Han er en klassisk komediefigur, men også en tragisk type, som vi finder på værtshusene, på bænkene, på sjasen og sågar i de tilsyneladende velfungerende småbørnsfamilier.
(18.11.2019)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ UNGT TEATERBLOD (Christian Skovgaard Hansen)
Vendsyssel Teater, Geir Sveass og særligt Ulver Skuli Abildgaard lykkes her med at skabe en Jeppe i Jeppe på Bjerget, som er meget mere end tomme komediekalorier; vi får en tragisk komedie, som giver noget tale om og tænke over på vej ud af mørket i teatersalen. Komikken og tragedien balancerer, og det klæder fortællingen, at tragedien her har fået en mere fremtrædende plads end ellers ofte set.
(18.11.2019, læs hele anmeldelsen her)


 

Pressekontakt - hjælp med booking af billetter, aftale om interviews, booking af hotel etc:

Lokal kontakt: Lise Sønderkjøge, lise@vendsyssel-teater.dk, 40415143.

National kontakt: Natasha Holst Bülow, Have Kommunikation, natasha@have.dk, 27636988 

Synes godt om

Tidligere forestilling

LØSSALG: kr. 285
ABONNEMENT: kr. 235 
GRUPPE + 10: kr. 245
UNGE UNDER 25 ÅR OG STUDERENDE: kr. 75

14/11-2019
21/12-2019
Kl. 19.30 på hverdage og lørdage kl. 15.00

Vendsyssel Teater- Hvad & Hvem

Vendsyssel Teater startede som egnsteater i Hjørring i 1984. Det får tilskud fra både Hjørring Kommune og Frederikshavn Kommune. Den 1. januar 2020 er Vendsyssel Teater opgraderet til et såkaldt §5-teater, og er således på Finansloven.

Teatret producerer hver sæson mellem fem og syv teaterproduktioner. Derudover præsenterer teateret 10 - 12 gæstespil fra turnerende teatre og viser mellem tre og fem forestillinger for børn og unge. Læs mere

Find os her

Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 47 11
teater@vendsyssel-teater.dk

Cvr. nr. 74841317