Om teatret

HVAD & HVEM - en introduktion

Vendsyssel Teater startede som egnsteater i Hjørring i 1984 med Helge Reinhardt som medstifter og første chef. De første år var Vendsyssel Egnsteater kun turnerende, men i 1993 fik teatret sit første faste spillested, da man rykkede ind på Vestre Skole i Dronningensgade 12A i Hjørring.
Efter ti års planlægning, og to års byggeproces flyttede Vendsyssel Teater fra den gamle skole til de flotte nye rammer på Banegårdspladsen, lige midt i Hjørring centrum. Den officielle indvielse fandt sted d. 14. og 15. januar 2017 - Vendsyssel fik dermed et nyt topmoderne teater og et fantastisk samlingssted, der danner optimale rammer for scenekunsten og meget, meget mere.
I oktober 2020 blev bygningen præmieret af Statens Kunstfond for sin arkitektur - se mere her.

Pr. 1. januar 2020 opgraderedes Vendsyssel Teater fra egnsteater til et såkaldt §5-teater (også kaldet "Regionalt kraftcenter"), hvilket blandt andet betyder, at teatret er på Finansloven. Foruden dette, får teatret tilskud fra både Hjørring Kommune og Frederikshavn Kommune.

Vendsyssel Teater producerer 3 til 6 nye teaterproduktioner hver sæson – og præsenterer 10 - 12 gæstespil fra turnerende teatre. Desuden viser teatret tre til fem forestillinger for børn og unge.

Teatret skaber al scenografi på eget værksted – og alle kostumer på egen skræddersal. 

REPERTOIRE
Vendsyssel Teater er kendt for sin solide komedietradition, sine gakkede farcer, sine folkelige klassikerfortolkninger og sin særlige sans for realistisk teater. Men også for psykologisk drama, der gør ondt.

Af husets egenproduktioner kan du her se de foretillinger, vi har nu og har haft siden indflytningen i 2017.

Se nærmere på hele repetoiret her, som indeholder egneproduktioner såvel som gæstespil og &-arrangementer.

Vi er på nuværende tidspunkt ved at udarbejde materiale, der præsenterer alle forestillinger i Vendsyssel Teaters historie. Vi vil gøre opmærksom på materialet, når det offentliggøres.

&-ARRANGEMENTER

Vendsyssel Teater byder på mere end teater. Det kan være diverse optrædener, sang, musik, dans, fortællinger, foredrag, udstillinger og meget andet. Disse aktiviteter kan foregå i salene, i foyeren, i caféen eller andre steder i og omkring bygningen. Aktiviteter, der ikke er teater kategoriseres derfor under 'Vendsyssel Teater &', og omfatter også aktiviteter, som teatret ikke selv arrangerer.

Alle salene i Vendsyssel Teater - både den store sal, black boxen og musiksalen - kan lejes til kulturelle aktiviteter. Vil du vise eller afprøve din musik, dans, sang eller andre talenter i vores foyer eller café? Så er det Vendsyssel Teater & DIG! Ring og lav en aftale. Klik her og se mere!

FOLK
Teatret har ikke et fast ensemble af skuespillere. Men teatret er stolt over at have ’kernespillere’, der jævnligt dukker op i forestillingerne – et par af dem har endda været med siden teatrets etablering i 1984.

Teaterdirektør er Lars Sennels har været tilknyttet teatret siden 2010, og sammen med en personalegruppe på 20 medarbejdere drifter de Vendsyssel Teater ved b.la. at skabe oplevelser og omgivelser for alle. Se de ansatte her.

FØDEKÆDE
Teatret huser sommerferieteaterskole samt dramaskole og er hjemsted for Teater Talent Vendsyssel, der er et to-årigt teatergrundforløb for 15 - 20 årige, som undervises ca. 10 timer hver uge. Læs mere her.


Fra Niels Klims underjordiske rejse - fotograf Adam Mørk

 

TURNÈ & SAMARBEJDE
Visse forestillinger sendes også ud på turné, som f.eks. Parasitterne i 2015 og Hvem spiller ud? samt I Fornuftens land i 2017/2018. Teatret indgår gerne i samarbejde med andre teatre. Følgende er eksempler på sådanne samarbejder:

I april 2016 - Hausgaard-forestillingen I fornuftens land. En co-produktion med Teatret Møllen –  som også var på turne i 2017-18.
I januar 2017 - den fysiske teaterforestilling Rammer  i en co-produktion til turné med Limfjordsteatret og Teater Glimt (Reumertnomineret i 2017). Turnéforestillingen Surstrømning er ny dansk sommerdramatik, skabt i samarbejde med Team Teatret i Herning, Teater Nordkraft i Aalborg, Randers EgnsTeater, Teatret Svalegangen i Aarhus og Folketeatret i København.
Sæson 17/18 bød på co-produktioner som  Klassebilledet - med Mikkel Schrøder, forestillingen Danmark mit fædreland en co-produktion med Teatergrad, Bornholms Teater, Limfjordsteatret, Teatret Masken, BaggårdTeatret og Holbæk Teater. Endvidere var Hårnålesvinget i 17/18 et samarbejde med Team Teatret i Herning.

ANERKENDELSE

Årets turnéforestilling
– priser fra Danmarks Teaterforeninger:

1988: Gøgereden

2003: Den yderste nat

2007: Bibelen på kryds og tværs

Årets Reumert - nomineringer:

2008: Prinsesserne, Årets store lille forestilling  

2010: Martin Hestbæk i Festen, Årets mandlige hovedrolle

2014: Hans Holtegaard i Parasitterne, Årets mandlige hovedrolle 

2018: Jacob Schjødt for Hamlet, Årets instruktør 

2018: Jørgen Bing i Hamlet, Årets ensemblerolle

2019: Det tabte land, Årets musical/musiktetaer

2019: Lone Rødbroe i Turisterne, Årets kvindelige emsemblerolle

2019: Sine Krogh for Det tabte land, Årets scenedesign

2020: Ulver Skuli Abildgaard, Jeppe på Bjerget, Årets mandlige hovedrolle

2022: Lone Rødbroe i Romeo og Julie, Årets kvindelige emsemblerolle

Årets Reumert - vindere:

2017: Bo Madvig i Rammer, Årets danser

2018: Asta Kamma August i Hamlet, Årets talentpris (for rollen som Ofelia)

2018: Eliot Crosset Hove i Hamlet, Årets mandlige hovedrolle

2020: Lue Støvelbæk, Stormene, Årets talentpris (for rollen som munken Andreas)


Danske Teaterjournalisters Initiativpris 2016 - for at bygge det nye Vendsyssel Teater

 

Anderkendelse for bygning/arkitektur:
Hjørring Kommunes Arkitekturpris 2017
Statens Kunstfond 2020

Vendsyssel Teater- Hvad & Hvem

Vendsyssel Teater startede som egnsteater i Hjørring i 1984. Det får tilskud fra både Hjørring Kommune og Frederikshavn Kommune. Den 1. januar 2020 er Vendsyssel Teater opgraderet til et såkaldt §5-teater, og er således på Finansloven.

Teatret producerer hver sæson mellem fem og syv teaterproduktioner. Derudover præsenterer teateret 10 - 12 gæstespil fra turnerende teatre og viser mellem tre og fem forestillinger for børn og unge. Læs mere

Find os her

Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 47 11
teater@vendsyssel-teater.dk

Cvr. nr. 74841317