Presse

PRESSEMEDDELELSE: 'ET DUKKEHJEM'

Et dukkehjem på Vendsyssel Teater

20. FEBRUAR – 20. MARTS 2019
Hverdage kl. 19.30 og lørdage kl. 15.00

 

IBSENS KÆRLIGHEDSDRAMA OM AT KENDE SIG SELV

De elsker hinanden. Ægteskabet har det godt. Børnene trives. Huset er blevet flot, og karrieren er på plads. Men kender de egentlig hinanden? Et dukkehjem af Henrik Ibsen kom i 1879 til at revolutionere teaterkunsten i hele den vestlige verden. Denne ’naturalistiske’ forestilling lod for første gang teatertilskuere blive vidner til en realistisk diskussion mellem to mennesker, der elsker hinanden - eller TROR, at de elsker hinanden.

 

BAG FORESTILLINGEN
Instruktøren af Et dukkehjem er den nu 78-årige Kaspar Rostrup, der er en af Danmarks mest anerkendte instruktører. Han var teaterchef for Gladsaxe Teater, hvor han bl.a. instruerede Vendsyssel Teaters tidligere kunstneriske chef Peter Schrøder som skuespiller i Niels Klim (1973).

Kaspar Rostrup har instrueret en række film, bl.a. Dansen med Regitze (1989). Som instruktør er han særlig kendt for at mestre den psykologiske realisme, som man senest kunne opleve det i Glasmenageriet på Folketeatrets turné i 2014. Her var scenografien skabt af Stine Martinsen, der nu også skal skabe scenografi til Et dukkehjem - og musikken var af Fuzzy, der også bliver en del af det skabende hold på Vendsyssel Teater. Koreografen Jeanette Binderup- Schultz skaber dansen, og Anders Budolf Andersen laver lysdesign.

Interessant nok har Kaspar Rostrup aldrig tidligere iscenesat Et dukkehjem. ’Jeg er så glad for, at jeg når at få chancen for at iscenesætte Et dukkehjem,’ siger Kaspar Rostrup. ’Min fortolkning af Ibsen kommer ikke bare til at handle om forholdet mellem mand og kvinde. Den handler om, at vi ikke altid kender hinanden, selv om vi tror, at vi gør det. Og at vi ikke altid kender os selv.’

 

Kaspar Rostrup har indført en ny, visuel skikkelse i forestillingen – en skæbnefigur, der tager mørket med sig, mens han går hen over scenen. Han holder en drejelire. ’Dette drejelirevæsen er alt det, der er galt. Han er det, der knager i forholdet mellem Nora og Helmer,’ forklarer Kaspar Rostrup symbolsk.

Iscenesættelsen af Ibsens naturalistiske værk bliver i det hele taget en symbolsk og mere tidløs opsætning.

’Vi fjerner al naturalisme og tager klunketiden væk,’ forklarer Kaspar Rostrup. Scenografen Stine Martinsen har godt nok skabt historiske kostumer med jakkesæt og lange kjoler, men kostumerne er stiliserede, så de matcher iscenesættelsens symbolik.

’Der ligger jo noget græsk skæbnedrama neden under Ibsens stykke. Den følelse vil blive forstærket i musikken af Fuzzy, der bliver mere og mere uhyggelig undervejs i forestillingen,’ afslører Kaspar Rostrup.

 

SKUESPILLERNE

De berømte roller som Nora og Helmer spilles af skuespillerne Sofie Topp-Duus og Martin Hestbæk.

Sofie Topp-Duus debuterede som bare 16-årig i The Sound of Music på Det Ny Teater i 2004. Hun er uddannet fra skuespillerskolen i Odense og har spillet med i bl.a. Hair på Østre Gasværk Teater, Skammerens datter på Odense Teater og Sommer i Tyrol på Aalborg Teater. Hun lægger stemmer til tegnefilm, ikke mindst for Disney. Hun har netop optrådt i Midt om natten i Tivoli og på turné, bl.a. til Aalborg.

Martin Hestbæk er også uddannet skuespiller i Odense. På Gladsaxe Teater har han spillet med i Blodbryllup, og på Det Kgl. Teater har han spillet helten i Kong Arthur i Dyrehaven og senest skurken i Røde Orm på Moesgaard – til hest. Hans præstation som Christian i Festen på Vendsyssel Teater i 2010 gav ham en nominering til Årets Reumert for bedste mandlige hovedrolle.

I rollen som sagfører Krogstad ses Preben Kristensen (Suffløren og Hamlet), der var konferencier på åbningsshowet i det nye Vendsyssel Teater. Preben Kristensen har hus i Tversted og er i det hele taget en hyppig gæst i Vendsyssel. Han medvirker også i Hjørring revyen 2019.

I rollen som Doktor Rank optræder Søren Hauch-Fausbøll (De betaler ikke! Vi betaler ikke! - og Hjørring revyen i 1990’erne), mens rollen som fru Linde spilles af Jette Sophie Sievertsen (Stik mig en muse og Suitcase Stories).

Rollen som barnepigen Anne-Marie spilles af Vendsyssel Teaters kerneskuespiller Susanne Heinrich (Indenfor Murene, Hvem spiller ud?, Niels Klims underjordiske rejse og mange flere). 

 

Den 18-årige Nicolai Gregersen, der har gennemgået Vendsyssel Teaters to-årige undervisningsforløb Teater Talent Vendsyssel, optræder i en stum rolle som drejelirevæsen.

 

Medvirkende:
Nora: Sofie Topp-Duus
Helmer: Martin Hestbæk
Krogstad: Preben Kristensen
Dr. Rank: Søren Hauch-Fausbøll
Fru Linde: Jette Sophie Sievertsen
Anne Marie: Susanne Heinrich

Drejelirevæsen: Nicolai Gregersen

 

Vendsyssel Teater- Hvad & Hvem

Vendsyssel Teater startede som egnsteater i Hjørring i 1984. Det får tilskud fra både Hjørring Kommune og Frederikshavn Kommune. Den 1. januar 2020 er Vendsyssel Teater opgraderet til et såkaldt §5-teater, og er således på Finansloven.

Teatret producerer hver sæson mellem fem og syv teaterproduktioner. Derudover præsenterer teateret 10 - 12 gæstespil fra turnerende teatre og viser mellem tre og fem forestillinger for børn og unge. Læs mere

Find os her

Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 47 11
teater@vendsyssel-teater.dk

Cvr. nr. 74841317