Presse

PRESSEMATERIALE: 'FRØKEN JULIE'

FRØKEN JULIE
STRINDBERGS KLASSIKER OM BEGÆR OG GYS I SOMMERNATTEN

LØRDAG D. 8. MAJ 2021
Mandag – fredag kl. 19.30 og lørdag kl. 15.00
Dog tirsdag 11. maj kl. 14.00
Spiller ikke fredag 13., 14. ,15., 17., 24. og 25. maj
BLACK BOX
(15 ÅR+)

OBS: Forestillingen spiller på CPH Stage fredag d. 4. juni 2021 kl. 17:00 og kl. 21:00 på Teater V i Valby. Klik her for mere info og billetkøb!

Velkommen til et moderne, psykologisk drama om kvindekamp, klassekamp og begær
Det er sankthansaften på herregården. I grevens køkken arbejder herskabstjeneren Jean og kokkepigen Kristin, der er kærester. Grevens datter, Frøken Julie, kommer ind i køkkenet. Hun opfordrer Jean til at gå med ud til folkefesten og være hendes dansepartner. Jean adlyder modstræbende, men afbryder så dansen og vender tilbage til køkkenet og Kristin. Frøken Julie dukker også op i køkkenet igen. Det er ved at være sent. Kristin falder i søvn. Jean og Frøken Julie kommer til at tale om deres drømme, ambitioner og frihed. Erotikken slår gnister. Frøken Julie befaler Jean at lystre i køkkenet, lige som hun tidligere har fået sin eksforlovede til at lystre i laden med sin ridepisk. Snart er kroppene ikke til at standse i midsommernatten.

Men begæret bliver til gys. Pludselig er det ikke længere indlysende, hvem der hersker over hvem.

MEDVIRKENDE
Frøken Julie (Jean): Maria Cordsen
Jean (Frøken Julie): Albert Stein Ankerstjerne
Kristin: Linnea Voss


Tekst: August Strindberg
Oversættelse: Sven Holm
Instruktion: Christoffer Berdal
Scenografi: Marianne Nilsson
Lysdesign: Marcus Philippe Gustafsson
Lyddesign: Kasper Neergård
Dramaturgi: Anne Middelboe Christensen


HOLDET BAG
Da August Strindberg (1849 – 1912) udgav ’Frøken Julie’ i 1888, beskrev han i sit forord alt det, der kom til at indvarsle det, som vi i dag kalder ’det naturalistiske teater’: Et teater befolket af mennesker, der ikke handler rationelt, men som lader sig styre af de dybeste lidenskaber. Og et teater, hvor alt på scenen er virkelighedsnært – et teater, hvor et bord er et bord… Så filmrealistisk bliver vores opsætning af herregårdsstykket antagelig ikke. Tiden har givet os en anden frihed til at stilisere Strindbergs eksplosive kønsrollestykke. Den danske instruktør Christoffer Berdal, der tidligere har opsat bl.a. Livsens Ondskab på Nørrebro Teater i 2017, Bang og Betty på Folketeatret i 2012 og Gregersen Sagaen på Aarhus Teater 2005 – 08, står for iscenesættelsen. Hans fortolkning af Frøken Julie vil fokusere på kønnenes forventninger til hinanden og personernes bristede drømme i Strindbergs klassiker.  Scenografen Marianne Nilsson, der sidste sæson forvandlede Vendsyssel Teaters store scene til en gul kornmark til Jeppe på Bjerget, vil nu skabe et helt særligt ’herregårdskøkken’ i teatrets Black box. Lysdesigneren Marcus Philippe Gustafsson, der også skabte lys til sidste sæsons Tæt tåge, vil udfordre Strindbergs ord om sidelys, og Kasper Neergård vil skabe lyddesignet om følelserne i den blussende sankthansaften.

KLIK HER FOR TRAILER!
 

PRESSEN SKRIVER:
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ OTTO PRETZMANN / Det Nordjyske Mediehus
"(...) og selv om Kristin (Linnea Voss) i grunden er en birolle, erobrer hun i Christoffer Berdals imponerende iscenesættelse en central placering i Strindbergs livsfarlige dans med nattens trylleri mellem grevedatteren Julie og proletartjeneren Jean. (...) Maria Cordsen som Julie og Jean og Albert Stein Ankerstjerne som Jean og Julie forløser medrivende et stort, dynamisk register af problematikker mellem kønnene, som virker fuldstændig nutidigt trods stykkets udgangspunkt i slutningen af 1800-tallet."

⭐️⭐️⭐️⭐️ CASPER KOELLER / Sceneblog
"I Strindbergs klassiker Frk. Julie fra 1888, er magtforholdet mellem herskabsfrøkenen Julie og tjeneren Jean det centrale, men, mens Strindberg blot lod magtbalancen tippe over til tjeneren Jeans fordel mod slutningen, så går instruktør Christoffer Berdal all in, og lader de to skuespillere bytte roller..."

⭐️⭐️⭐️⭐️ MAX MELGAARD / Kulturen.nu
"Her laver instruktør Christoffer Berdal et genialt træk: Han lader skuespillerne skifte karakter. (...) Det træk gør faktisk det gamle skuespil mere interessant..."

⭐️⭐️⭐️⭐️ ULLA STRØMBERG / Kulturkupéen
”Frøken Julie” fra 1888 overlevede altså endnu engang at blive ajourført, så August Strindbergs afklædning af de menneskelige attituder nu kan forstås af også nye generationer."

⭐️⭐️⭐️⭐️ LENE GRØNBORG / Kristeligt Dagblad
"På Vendsyssel Teater får man fornemmelsen af, at August Strindberg skrev klassikeren ”Frøken Julie” i går."

ANNELIS KUHLMANN / Peripeti
"Denne forestilling indfrier langt mine forventninger, og mere til. Der er en sødmefuld og blomsterbekranset ung renhed, et skæbnesvangert spil og en farlig-sprød-sofistikeret omgang med køn, krop og køkken."

Tao Lytzen

Vendsyssel Teater- Hvad & Hvem

Vendsyssel Teater startede som egnsteater i Hjørring i 1984. Det får tilskud fra både Hjørring Kommune og Frederikshavn Kommune. Den 1. januar 2020 er Vendsyssel Teater opgraderet til et såkaldt §5-teater, og er således på Finansloven.

Teatret producerer hver sæson mellem fem og syv teaterproduktioner. Derudover præsenterer teateret 10 - 12 gæstespil fra turnerende teatre og viser mellem tre og fem forestillinger for børn og unge. Læs mere

Find os her

Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 47 11
teater@vendsyssel-teater.dk

Cvr. nr. 74841317