’ONKEL VANJA’ FÅR PREMIERE 2. MARTS
Onsdag 2. marts har Vendsyssel Teater premiere på ‘Onkel Vanja’, et klassisk teaterstykke skrevet af den russiske dramatiker Anton Tjekhov i 1897.
- Vi er naturligvis meget påvirkede af situationen i Ukraine og føler med det angrebne folk. Vi håber, at vores forestilling kan være med til at nuancere forståelsen af Ruslands mangeårige historie med diktatoriske herskere, siger teaterdirektør Lars Sennels, Vendsyssel Teater.
‘Onkel Vanja’ handler på mange måder om, hvad det vil sige at være russer. Stykket viser et billede af Rusland, der desværre stadig er meget aktuelt. En verden, hvor rå magt dominerer, og hvor det er svært at gøre oprør og handle. Forestillingen viser, hvordan den russiske befolkning altid er blevet styret af diktatorer - og hvordan mange russere derfor er blevet lammede og ude af stand til at handle og ændre deres situation.
Lars Sennels understreger, at man på Vendsyssel Teater har gjort sig grundige overvejelser om at spille et russisk teaterstykke, mens Rusland invaderer et fredeligt og demokratisk naboland:
- Vi opfatter det som relevant klassikerteater til tiden. Langt de fleste russere er jo ganske almindelige borgere, der lider under en magthaver, som ikke kan styre sig. Deres ønsker må vige for dem, der sidder på magten – et forhold, der også viser sig i ‘Onkel Vanja’. På den måde fungerer stykket også som en hyldest til den menige russer, der tager afstand fra magten. Derfor føler vi, at det er endnu mere påtrængende, at vi spiller Tjekhov nu, siger Lars Sennels.
‘Onkel Vanja’ skulle have haft premiere i februar, men flere tilfælde af corona blandt skuespillerne har betydet udsættelse til onsdag 2. marts.
Forestillingen spiller mandag til fredag kl. 19.30 og lørdag kl. 15 med sidste dag lørdag 19. marts.
De er så ensomme alle sammen
Vendsyssel Teater præsenterer for første gang den russiske dramatiker Anton Tjekhov. Onkel Vanja er historien, hvor vaner bliver brudt, så personerne tvinges til at se videre end den vante dagligdag.
Trods sine 125 år er stykket fortsat højaktuelt.
Vendsyssel Teater holder af klassikere og har tidligere taget livtag med eksempelvis Shakespeare, Ibsen, Strindberg og Holberg. Fra 17. februar gælder det en anden af de store klassiske dramatikere, Anton Tjekhov (1860-1904), når Onkel Vanja får premiere i Store sal på Banegårdspladsen i Hjørring.
Salen bliver bygget om til et gammelt, slidt gods langt ude på landet i Rusland, hvor livet i årevis har gået sin vante gang. For mange år siden giftede godsejerens datter sig med en berømt professor (Jørgen Bing, Fyrsten i Romeo og Julie, Motionisterne, Polonius i Hamlet og talrige andre roller på Vendsyssel Teater) og flyttede til byen.
De fik sammen datteren Sonja (Karla Løkke, Arvingerne og Mit navn er Greta). Da Sonjas mor døde, giftede professoren sig igen med en langt yngre kvinde – og Sonja flyttede tilbage til godset, hvor hun lige siden har hjulpet sin morbror Vanja (Jakob Højlev Jørgensen, Poul Anker Bech i Det Tabte Land og baronen i Jeppe på Bjerget), med driften.
Alt, hvad de kan skrabe sammen, Sonja og Vanja, bliver sendt til professoren og hans hustru. Og på godset sker det sjældent noget. Lige indtil den sommer, hvor professoren og hans unge, smukke hustru Jelena (Luise Kirsten Skov, Julie i Romeo og Julie og med roller i Fakiren fra Bilbao og tv-serien Perfekte Steder) kommer til godset. Intet er, som det plejer, og alt kommer i spil. Forelskelse, had, ugengældt kærlighed, vodka i store mængder - men først og sidst ensomhed, eksistentiel ensomhed.
Anton Tjekhovs fire klassiske skuespil (Mågen, Onkel Vanja, Tre søstre og Kirsebærhaven) bliver ofte opfattet som tragedier, men selv mente han at skrive komedier. Skæbnerne fremstår ofte tragiske, ikke mindst Vanja selv, men komedien ligger på lur. I Onkel Vanja ikke mindst besørget af husvennen, fallenten Telegin (Søren Hauch-Fausbøll, Doktor Rank i Et Dukkehjem, Bamses Billedbog og Bornholms Stemme), der lever på nåde på godset.
En anden kær gæst på godset er den flotte distriktslæge Astrov (Alexander Mayah Larsen, skrev og medvirkede i Som Brødre, desuden Den unge Werthers lidelser og Stormfulde højder). Vanjas mor og Sonjas bedstemor Marija (Marianne Høgsbro, blandt meget andet Den Stundesløse, Et Dukkehjem og Indenfor Murene) rører nødigt en finger. I stedet sørger husfaktotum Marina (Lisbet Gajhede, Larm i kulissen på Vendsyssel Teater, Cabaret og Erasmus Montanus) for, at alle får noget at drikke, og ikke kun te.
Forestillingen bliver instrueret af Geir Sveaass, som på egen vis vender tilbage til sit udgangspunkt: ‘Onkel Vanja’ med Liv Ullmann blev vist på norsk tv-teater, da Geir Sveass var 12 år - og det blev hans indgang til voksenteatret. Dér har han boltret sig siden
Marianne Nilsson skaber scenografien, der elegant udnytter Store sals runde facon til at illustrere et gods, der nok er stort, men har kendt bedre dage. Marianne Nilsson og Geir Sveaass stod også bag Jeppe på Bjerget, som Vendsyssel Teater spillede i 2019. Senest har Marianne Nilsson lavet scenografi til Frk. Julie. Skuespillerne på scenen på Vendsyssel Teater spiller sammen med den musikalske tusindkunstner Thomas Hamilton. Han kan få alt til at give toner fra sig.
Medvirkende:
Serebrjakov, afdanket professor: Jørgen Bing
Sonja, hans datter af første ægteskab: Karla Løkke
Vanja, Marijas søn: Jakob Højlev Jørgensen
Telegin, Sonjas gudfar: Søren Hauch-Fausbøll
Jakov, arbejder og spillemand: Thomas Hamilton
Jelena, hans unge hustru: Luise Kirsten Skov
Marija, Sonjas bedstemor: Marianne Høgsbro
Astrov, distriktslæge: Alexander Mayah Larsen
Marina, husfaktotum: Lisbeth Gajhede
Kunstnerne bag:
Tekst: Anton Tjekhov (1860-1904)
Oversættelse: Niels Brunse
Instruktion: Geir Sveaass
Musik: Thomas Hamilton
Koreograf: Jeanette Binderup-Schultz
Scenografi: Marianne Nilsson
Lysdesign: Marcus Philippe Gustafsson
Dramaturgi: Ditte Bladt-Hansen
SE PROGRAMMET HER
Med venlig hilsen
Søren Bak
Yderligere oplysninger: Teaterdirektør Lars Sennels, lars@vendsyssel-teater.dk, tlf. 22427300
Pressemedarbejder Søren Bak, soren@vendsyssel-teater.dk, tlf. 2985 9997